Met stress krijgen we allemaal wel eens te maken. Een beetje stress is gezond, maar het probleem is dat veel mensen te vaak in de ‘vlucht- en vechtmodus’ zitten. Stress is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving.
Niet alleen externe factoren, maar ook wat we eten spelen een grote rol in hoe we ons voelen. Een van de grote boosdoeners die je misschien niet direct linkt aan stress, is geraffineerde suiker. Hoewel suiker vaak wordt gezien als een snelle bron van energie, kan te veel geraffineerde suiker een negatieve invloed hebben op je stressniveau en op je gemoedstoestand in het algemeen.
Schommelingen in de bloedsuikerspiegel
Een van de meest directe manieren waarop geraffineerde suiker invloed heeft op je stressniveau is via schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Wanneer je voedsel eet dat rijk is aan geraffineerde suiker, zoals frisdrank, snoep of gebak, veroorzaakt dit een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor een korte energiestoot, maar wordt snel gevolgd door een sterke daling van de bloedsuikerspiegel. Deze ‘suikerdip’ kan je moe, prikkelbaar en gestrest maken, wat bijdraagt aan een verhoogd gevoel van spanning en angst.
Verhoogde cortisolproductie
Cortisol is een hormoon dat je lichaam aanmaakt als reactie op stress. Studies hebben aangetoond dat een dieet rijk aan geraffineerde suikers de productie van cortisol kan verhogen. Hoge niveaus van cortisol zijn gekoppeld aan chronische stress en angst. Bovendien kan een constant verhoogd cortisolniveau bijdragen aan andere gezondheidsproblemen, zoals een verzwakt immuunsysteem, gewichtstoename, en slaapproblemen, die op hun beurt weer bijdragen aan een verhoogd stressniveau.
Negatieve invloed op neurotransmitters
Neurotransmitters zoals serotonine en dopamine spelen een cruciale rol in het reguleren van je stemming en emoties. Geraffineerde suiker kan de werking van deze neurotransmitters verstoren. Suikerconsumptie leidt vaak tot een korte toename van dopamine, wat je een tijdelijk gevoel van genot geeft. Dit effect is echter van korte duur en kan leiden tot een ‘crash’, waarbij je je slechter voelt dan voorheen. Dit kan een vicieuze cirkel van suikerconsumptie creëren als een manier om jezelf beter te voelen, wat uiteindelijk je stress en angst verhoogt.
Ontstekingen en stress
Hoge inname van geraffineerde suiker kan ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken. Deze ontstekingen zijn niet alleen schadelijk voor je fysieke gezondheid, maar kunnen ook je mentale gezondheid beïnvloeden. Chronische ontsteking is gekoppeld aan depressie en angststoornissen. Het verminderen van suiker kan dus helpen om ontstekingen te verminderen, wat op zijn beurt je stressniveau en algehele stemming kan verbeteren.
Suikerverslaving en emotionele schommelingen
Het is ook belangrijk om te erkennen dat geraffineerde suiker verslavend kan zijn. Regelmatige consumptie kan leiden tot suikerverslaving, waarbij je lichaam steeds meer suiker nodig heeft om hetzelfde gevoel van voldoening te bereiken. Deze afhankelijkheid kan leiden tot emotionele schommelingen, prikkelbaarheid en stress wanneer je geen toegang hebt tot suiker. Het is vergelijkbaar met andere verslavingen, waarbij het gebrek aan de stof waaraan je gewend bent geraakt, leidt tot onrust en spanning.
Het minderen met geraffineerde suiker is dus niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar vooral ook voor je mentaal welzijn. Jammer genoeg krijgen veel mensen onbewust meer geraffineerde suikers binnen dan ze willen door het consumeren van voedingsproducten (uit de ‘fabriek’). Daarom is het belangrijk om een voedingspatroon te creëren met gezonde en voedende voedingsmiddelen (uit de natuur) en geraffineerde suikers bewust zoveel mogelijk te schrappen.
Vind je het moeilijk om te minderen met geraffineerde suikers en wil je hierin graag ondersteuning? Doe dan mee aan Tournée non-sucrée. In deze challenge begeleid ik je in vier weken naar een suikervrij(er) leven.