Wie bezig is met voeding, kan er niet omheen. Sommige groenten en fruit koop je het best biologisch. Het liefst heb je natuurlijk verse groenten en fruit uit je tuin of zelfpluktuin in de buurt waar je je groentjes haalt als ze op hun toppunt zijn. Maar velen onder ons zijn aangewezen op supermarkten en de prijzen van biologische groenten & fruit zijn soms duur. Daarom is het handig om te weten welke groenten en fruit het meeste pesticiden bevatten en voor welke je dus beter de meerprijs betaalt.
Hoewel er regels zijn op pesticiden is het toch beter om er zo weinig mogelijk van binnen te krijgen. De regels zijn niet altijd waterdicht en het effect van verschillende pesticiden op elkaar is nog weinig onderzocht. Als je dus gezonder wil eten, doe je er goed aan om op zoek te gaan naar de biologische of zelfgeproduceerde varianten.
De Dirty Dozen-lijst die elk jaar samengesteld wordt door de ‘Environmental Working Group’ (EWG) identificeert 12 groente- & fruitsoorten met het hoogste niveau aan pesticidenresiduen. Wel is op te merken dat dit een Amerikaanse onderzoeksgroep is en de resultaten dus een beetje kunnen verschillen van de lokale markt. De lijst wordt jaarlijks uitgegeven en elk jaar zijn er kleine verschillen, maar in grote lijnen blijven dezelfde groente- & fruitsoorten terugkomen. In het algemeen zijn groenten met grote bladeren of dunne schillen kwetsbaarder voor de opname van pesticiden dan andere soorten.
In het totaal werden 42 groente-en fruitsoorten getest. Voor de test werd rekening gehouden met hoe je de soorten doorgaans eet; een sinaasappel werd geschild, een appel niet,…
Dirty dozen
Dit zijn de 12 meest ‘vervuilde’ groente-en fruitsoorten. Deze koop je dus beter biologisch of kweek je zelf als het kan.
- aardbeien
- spinazie
- boerenkool, mosterdblad
- druiven
- perziken
- peren
- nectarines
- appels
- paprika en pepers
- kersen
- blauwe bessen
- groene bonen
Clean fifteen
Tegenover de 12 meest vervuilde groente- en fruitsoorten, zijn er ook de 15 minst vervuilde.
- avocado
- maïs
- ananas
- ui
- papaya
- (bevroren) erwten
- asperges
- honingmeloen
- kiwi
- kool
- watermeloen
- champignon
- mango
- zoete aardappel
- wortel
Andere tips om zo weinig mogelijk pesticiden binnen te krijgen.
- Spoel je fruit en groenten goed voor je ze opeet. Goed wassen onder koud stromend water volstaat om fijn stof, lood en sommige wateroplosbare pesticiden te verwijderen. Sommigen raden ook aan om ze even in een badje met azijn of met natriumcarbonaat te wassen en dan goed af te spoelen om ze nog schoner te krijgen.
- Verwijder bij bladgewassen altijd de buitenste bladeren.
- Eet gevarieerd. Door verschillende soorten groenten, fruit en granen te eten en te variëren per soort, vermijd je overmatige consumptie van één soort pesticide.
Tot slot nog even opmerken dat het toch beter is om je fruit en groenten waar mogelijk met de schil te blijven eten. De schil zit boordevol antioxidanten en vezels waarvan de gezondheidsvoordelen opwegen tegen het ‘pesticidengevaar’. Blijf ook vooral veel groenten en fruit eten want te weinig groenten en fruit op het menu is een veel groter probleem voor je gezondheid dan het binnenkrijgen van pesticiden.