Permacultuur is een samentrekking van ‘permanente’ en ‘agricultuur’ en het is meer dan enkel een methode om te tuinieren. Permacultuur is een ontwerpsysteem dat streeft naar duurzame menselijke samenlevingen en ecosystemen die de natuurlijke diversiteit en stabiliteit nabootsen.
In plaats van de natuur te domineren of uit te buiten, is het doel van permacultuur om harmonieus samen te werken met de natuur.
Concreet betekent dit dat planten, dieren, bodem, water en mensen op zo’n manier met elkaar verbonden zijn dat ze samenwerken om een overvloed aan voedsel, energie en andere behoeften te creëren. Belangrijke principes van permacultuur zijn onder andere:
zorgvuldig ontwerp
observatie van de natuurlijke patronen
minimalisatie van afval
gebruik van lokale en natuurlijke materialen
De betekenis van Permacultuur in de praktijk
In de praktijk kan permacultuur vele vormen aannemen, van kleine stadsboerderijen tot uitgestrekte landschappen. Een van de sleutelbegrippen in permacultuur is diversiteit. Door verschillende soorten planten te combineren, ontstaat er een natuurlijk evenwicht dat planten en ziekten op afstand houdt, waardoor chemische bestrijdingsmiddelen overbodig worden.
Een ander belangrijk aspect van permacultuur is het minimaliseren van werk door slimme ontwerpkeuzes. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van mulch (organisch materiaal dat op de bodem wordt gelegd) kan de behoefte aan water en onkruidbestrijding aanzienlijk verminderd worden.
Maar zoals gezegd is permacultuur een ontwerpsysteem in zijn geheel. Meestal nemen mensen het in de mond als ze het hebben over voedselproductie en tuinen, maar er bestaat ook permacultuur voor persoonlijke ontwikkeling waarbij je jezelf als het ware gaat ontwerpen, permacultuur in de architectuur,…
Hoe dan ook is het een boeiend onderwerp om je in te verdiepen. Ben je geïnteresseerd en wil je zelf je eerste stappen in permacultuur zetten door een eigen permacultuurmoestuin te ontwerpen? In dit artikel lees je er alles over.