Waarom je elke dag 10 amandelen moet eten

Dagelijks een handjevol amandelnoten eten, is goed voor je gezondheid. Deze kleine noten zitten boordevol voedingsstoffen waar je lichaam blij van wordt. Volgens sommigen is het één van de gezondste noten die er bestaat. Je kan ze toevoegen aan je fruitontbijt, aan een salade of gewoon eten als tussendoortje. Maar waarom zijn ze nu zo goed voor je?
Amandelen zijn een uitstekende bron van gezonde vetten. Ze bevatten enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten helpen bij het verlagen van slechte cholesterol en verminderen op die manier het risico op hart -en vaatziektes.
Bovendien zijn amandelnoten rijk aan antioxidanten, zoals vitamine E. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Stoffen die ons lichaam binnendringen via milieuvervuiling, het eten van verkeerde voeding,… en schade veroorzaken aan de cellen.
Het eten van amandelnoten draagt daardoor bij aan het behoud van een gezonde huid, het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in ons lichaam. Het beschermt ons tegen oxidatieve stress die een grote oorzaak is van veroudering en ziektes. De antioxidanten bevinden zich vooral in het bruin velletje van de noot. Gepelde amandelen zijn dus minder interessant.
Amandelnoten zijn een goede bron van vezels en dragen daardoor bij aan een vlotte spijsvertering en een gezonde darmflora.
Amandelen bevatten weinig suikers en veel gezonde vetten, eiwitten en vezels. Daardoor zijn ze de perfecte keuze voor mensen die aan diabetes leiden. Wat ze extra bijzonder maakt, is dat ze zeer rijk zijn aan magnesium, een mineraal dat – naast allerlei andere belangrijke functies dat het heeft in het lichaam -bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel. De meeste mensen krijgen vaak te weinig binnen van dit mineraal.
Magnesium helpt trouwens niet alleen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, maar ook bij het verlagen van de bloeddruk. Er is een sterk verband tussen een tekort aan magnesium en bloeddrukproblemen.
Amandelen zijn niet alleen goed voor je hart, maar ook voor je hersenen. Ze bevatten veel voedingsstoffen die bijdragen aan de ontwikkeling en de gezondheid van onze hersenen op lange termijn. Ze zouden ook de kans op neurologische aandoeningen zoals dementie verminderen.
Amandelen bevatten naast allerlei vitamines en mineralen een relatief hoog fosforgehalte. Fosfor draagt bij aan een gezonde opbouw van botten en tanden. Het regelmatig eten van amandelen zou zorgen voor een verhoogde botmineraaldichtheid of kortweg ‘botdichteid’ en kan leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose of botontkalking helpen voorkomen.
Amandelen bevatten weinig koolhydraten, maar veel eiwit, gezonde vetten en vezels. Deze zorgen voor een verzadigingsgevoel waardoor je minder snel honger krijgt en minder geneigd bent om naar suikerrijke, ongezonde snacks te grijpen. Ze zijn dan misschien wel calorierijk op zich, maar door hun gezonde samenstelling kan een handjevol amandelnoten zorgen voor een verminderde calorieopname in het algemeen en kan het dus perfect passen binnen een gezond dieet.
Redenen genoeg dus om elke dag een handjevol amandelen op je menu te zetten. Ga hierbij voor de rauwe variant, kort geroosterd kan eventueel ook, maar laat de gezouten en gefrituurde amandelnoten links liggen. Sommige mensen met verteringsproblemen kunnen de amandelen beter even weken voor ze ze opeten, maar in het algemeen is het eten van amandelnoten voor je vertering geen probleem. Ze zijn een waardevolle aanvulling op een gezond voedingspatroon.