Waarom is suikervrij eten goed voor je? Met suikervrij bedoel ik ‘vrij van geraffineerde suikers’. Suikers die in de fabriek uit voedingsmiddelen geraffineerd worden en daarbij gescheiden worden van al hun begeleidende voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels,…). Ook witte bloem, witte pasta, witte rijst,… zijn trouwens sterk geraffineerde producten.
Die begeleidende voedingsstoffen zijn hard nodig om ervoor te zorgen dat de vertering van een bepaald voedingsmiddel vlot verloopt en dat we alle voedingsstoffen uit dat voedingsmiddel kunnen halen. Geraffineerde suikers doen onze bloedsuikerspiegel veel te snel stijgen en roven voedingsstoffen in ons lichaam om verteerd te kunnen worden.
Hoe dit precies in elkaar zit, leg ik uit in Tournée non-sucrée, maar dat het ongezond is om te veel geraffineerde suikers binnen te krijgen, is een feit.
Jammer genoeg krijgen veel mensen te veel suiker binnen. 17% van die suikers zouden we bewust eten, terwijl maar liefst 83% verborgen suikers zijn in voedingsproducten, waar de meesten onder ons zich niet bewust van zijn.
In Tournée non-sucrée eten we vier weken volledig suikervrij om ons lichaam te resetten. Daarna kan je terug wat suiker in je voedingspatroon opnemen, maar na die periode zul je merken dat je er minder nood aan hebt.
Waarom is zo’n suikervrije periode nu goed voor je?
Het reset je smaakpapillen
Je smaakpapillen worden opnieuw gevoeliger aan suiker. Door te veel suiker te eten ontstaat er een soort gewenning. Je smaakpapillen raken overprikkeld en je hebt altijd maar meer suiker nodig om hetzelfde genot te hebben van de zoete smaak. Door een periode suikervrij te eten herstel je de gevoeligheid van je smaakpapillen waardoor je opnieuw subtielere smaken kan appreciëren en dus minder suiker nodig hebt.
Je krijgt een stabielere bloedsuikerspiegel
Door veel geraffineerde suikers te te eten, krijg je grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en dat leidt tot allerlei kwaaltjes, energiedipjes, humeurschommelingen en op lange termijn echte gezondheidsproblemen waaronder diabetes type II. Door een tijdje suikervrij te eten en gezonde voedingsmiddelen aan je voedingspatroon toe te voegen, kan je je bloedsuikerspiegel opnieuw normaliseren en dat heeft allerlei positieve gevolgen.
Je hebt meer energie
Schommelingen in je bloedsuikerspiegel door het eten van geraffineerde suikers leiden tot bloedsuikerpieken en -dalen. Bij de pieken voel je kortstondig heel veel energie, maar daarna volgt er een dal, waarin je je moe en futloos voelt en opnieuw zin hebt in zoet. Beantwoord je dit met het eten van suiker, krijg je nog meer schommelingen met grotere pieken en diepere dalen en wordt het een vicieuze cirkel. Dit leidt tot vermoeidheid en futloosheid.
Je voelt je helder en positiever
Hoewel we glucose nodig hebben voor onze hersengezondheid, zorgt te veel voor hersenmist en humeurschommelingen. Onze hersenen zijn heel erg gevoelig aan geraffineerde suikers.
Je immuunsysteem versterkt
Te veel geraffineerde suikers kunnen de ontstekingswaarde in je lichaam bevorderen. Door je suikerinname te beperken, verminderen deze ontstekingen en wordt je immuunsysteem sterker. Op lange termijn leidt een te hoge suikerinname tot allerlei gezondheidsproblemen en welvaartsziektes. Daarom is het een goed idee om ook na de suikervrije periode, geraffineerde suikers tot een minimum te beperken.
Je kan enkele kilo’s verliezen
Als je een suikervrije periode combineert met het eten van gezonde volwaardige maaltijden en beweging, is de kans heel groot dat je enkele kilo’s verliest. Suiker en vet zijn de grote boosdoeners als het gaat om overgewicht. Te veel suiker in je lichaam wordt omgezet in vet, als reservevoedsel voor later. Alleen hebben wij bijna nooit honger, dus stapelen de suikers zich op. Bovendien houdt elke molecuul suiker ook nog eens vocht vast. Hoeveel, is afhankelijk van mens tot mens, maar volgens sommige onderzoeken zou dat 2 gram per gram suiker zijn. Dat betekent dat wanneer je door suikervrij te eten vb 500 g suiker verliest, je daarbij ook 1000 g water verliest en meteen dus 1,5 kg minder gewicht meedraagt.
Je huid straalt
Suiker kan ontstekingen in je lichaam verergeren en dat zie je meestal aan je huid. Door een tijdje suikervrij te eten, verminderen deze ontstekingen en verbetert je huidconditie.
Je slaapt beter
Suiker, zeker voor het slapengaan, heeft sowieso een negatief effect op je slaap. De schommelingen in je bloedsuikerspiegel die het veroorzaakt, kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt met inslapen of wakker wordt tijdens de nacht. Suiker kan ook het evenwicht in je darmflora, de bacteriën in je darmen, verstoren waardoor de productie van neurotransmitters die je slaap beïnvloeden zoals serotonine en melatonine in de war gestuurd worden. Hoewel er natuurlijk ook nog andere factoren meespelen in het hebben van een goede nachtrust, kan het mijden van geraffineerde suikers je slaap opmerkelijk verbeteren.
Tot zover, enkele voordelen van het inlassen van een suikervrije periode en een suikerbewuster voedingspatroon in het algemeen. Ik hoop dat dit je motiveerde. Heb je zin om deel te nemen aan Tournée non-sucrée, schrijf je dan zeker in! Je leert er niet alleen alles over geraffineerde suikers, maar je krijgt ook allerlei tools om evenwichtiger te eten waardoor je minder trek hebt in zoet en de suikervrije periode ‘een makkie’ wordt.