Waarom is suiker verslavend en wat kan ik eraan doen?

snoepjes op houten tafel

Waarom is suiker verslavend? Je hebt vast wel al eens gehoord van de term ‘suikerverslaving’. Maar wat is het eigenlijk? Is suiker echt verslavend? En hoe komt dit? 

Eet je suiker om je beter te voelen?

Suiker is inderdaad verslavend. Als je hier last van hebt, dan heb je een sterke drang naar het eten van suikerrijke voedingsmiddelen en dranken. Je bent fysiek en emotioneel afhankelijk van suiker. Je eet het gewoonweg om je beter te voelen. Omdat je er blij van wordt. Gaat dit te ver en ben je je er niet bewust van. Heb je  steeds weer een onbedwingbare trek in suiker en vind je het moeilijk om te stoppen met het eten ervan? Dan spreken we van een verslaving.

Suiker activeert de beloningsgebieden in de hersenen

Op langere termijn is het overmatig gebruik van suiker erg schadelijk voor zowel je fysiek als mentaal welzijn. Laat ons eens kijken naar waar die nood aan suiker vandaan komt.

Het eten van suiker activeert de beloningsgebieden in de hersenen. Het stimuleert de afgifte van dopamine, het feel good stofje dat zorgt voor gevoelens van genot en beloning. Niet moeilijk dat we er meer van willen! 

Het probleem ontstaat wanneer dit beloningscircuit in de hersenen telkens opnieuw gestimuleerd wordt door suiker. Na verloop van tijd kan de tolerantie voor dopamine toenemen waardoor je steeds meer suiker nodig hebt om hetzelfde gevoel van beloning te ervaren en dit leidt tot een vicieuze cirkel.

Dat we als mens houden van zoet zou zijn oorsprong vinden in de oertijd toen we nog op zoek moesten naar ons eten. We ontdekten dat niets in de natuur zoet en giftig tegelijk is zolang we er maar niet te veel van eten. Daardoor betekende voor ons de zoete smaak dat een plant veilig was om te eten en ons energie zou geven. 

Zo ontwikkelden we genotsgevoelens bij het eten van iets zoets en kwam het stofje dopamine vrij. Iets zoet eten of drinken is gemakkelijk om een shot binnen te krijgen. Jammer genoeg heeft een te grote consumptie van suiker nefaste gevolgen voor onze gezondheid. 

Gelukkig zijn er andere gezonde manieren om je dopaminelevel te beïnvloeden. In dit artikel lees je er alles over.

Afkicken van een suikerverslaving

Hoe kom je van een suikerverslaving af? Suikerverslaving is een emotionele verslaving. Daarom is het belangrijk om de onderliggende oorzaken aan te pakken. Het goede nieuws is dat het in twee richtingen werkt. Geraffineerde suikers uit je voedingspatroon bannen, heeft een positief effect op je mentaal welzijn. Je hoeft trouwens niet verslaafd te zijn aan suiker om een suikervrije periode in te lassen. Niemand heeft baat bij het eten van geraffineerde suikers. Verslaafd of niet. Het heeft geen enkel positief effect op ons lichaam. Behalve het genot van de zoete smaak misschien, maar dit krijg je ook door het eten van gezondere en minstens even lekkere zoete voedingsmiddelen die je lichaam voeden. Enkele tips om een suikerverslaving aan te pakken:

  • Vermijd geraffineerde suikers. Leer ze herkennen en ban ze uit je voedingspatroon.
  • Las een suikervrije periode in van minstens vier weken zodat je lichaam de kans krijgt om te resetten. Je zal zien dat je daarna veel minder zin hebt in zoet.
  • Leer etiketten lezen zodat je de verborgen suikers in voedingsproducten herkent.
  • Kies voor gezonde voedingsmiddelen die je lichaam voeden en energie geven. Hierdoor zul je minder trek hebben in zoet en ongezonde snacks.
  • Activeer het beloningssysteem in je hersenen op een natuurlijke manier. 
  • Creëer een gezonde slaaproutine en beweeg-en ontspanningspatroon.
Afkickverschijnselen?

Ben je echt verslaafd aan suiker, dan kan het zijn dat je tijdens de eerste dagen van de suikerstop, wat afkickverschijnselen hebt. Dat kan gaan van lichte hoofdpijn, tot vermoeidheid en futloosheid, prikkelbaarheid en boosheid, een sterke drang naar zoet. 

Daarom is het belangrijk om tijdens deze dagen gezonde voedingsmiddelen bij de hand te hebben waar je ook echt van kan genieten. Evenwichtige maaltijden te eten met gezonde vetten en eiwitten, zodat je een voldaan gevoel hebt. En los daarvan jezelf ook extra te soigneren. Zorg voor voldoende slaap, beweging, ontspanning. Drink genoeg water en wees mild voor jezelf. Grijp je toch eens naar iets suikerrijks, dan is er geen ramp gebeurd. Ga verder waar je gestopt was. 

Wil je ondersteuning bij het afkicken van geraffineerde suikers? Doe dan mee aan Tournée non-sucréeIk leer je alles over gezonde en ongezonde suikers en begeleid je stap voor stap naar een suikervrijer leven zodat ook jij jouw gezondheid meer in eigen handen kan nemen. Klik op de afbeelding hieronder om meer te weten!

Vond je dit een leuk artikel? Vertel het verder!
ENGLISH