Waarom grijpen we naar suiker als we ons slecht voelen?

Heb je ooit gemerkt dat je tijdens stressvolle momenten of wanneer je je emotioneel wat minder voelt, vaker naar zoet grijpt? Wees gerust, je bent niet alleen. Het heeft niet alleen te maken met de lekkere zoete smaak, maar ook met hoe geraffineerde suikers je lichaam en geest beïnvloeden. Hoewel suiker op korte termijn een gevoel van comfort en energie kan brengen, draagt een teveel net bij aan een vicieuze cirkel van emotionele ups en downs.

Waarom grijpen we naar zoetigheid in moeilijke tijden?

Wanneer we ons gestrest, angstig of verdrietig voelen, zoekt ons lichaam instinctief naar manieren om zich beter te voelen. 

Suiker geeft je niet alleen een snelle energieboost  maar het activeert ook het beloningscentrum in je hersenen. Dit leidt tot de afgifte van dopamine, een “feel-good”-hormoon dat je tijdelijk een geluksgevoel geeft.

Daarnaast kan suiker ook het cortisolniveauhet stresshormoon- in je lichaam verlagen.  Suiker kan je tijdens stressvolle momenten tijdelijk verlichting bieden waardoor je je rustiger voelt, maar de effecten zijn jammer genoeg van korte duur.

Waarom suiker niet de oplossing is

Hoewel het even soelaas biedt, is het eten van geraffineerde suiker in moeilijke periodes niet de oplossing. Zeker niet als je dit op lange termijn doet. In plaats van beter ga je je er juist slechter door voelen en dit is waarom:

  1. Snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel
    Na de suikerpiek volgt onvermijdelijk een snelle daling in je bloedsuikerspiegel, ook wel bekend als een “suikerdip”. Tijdens zo’n dip voel je je moe, prikkelbaar en soms zelfs somber. Dit kan je emotioneel welzijn negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat je opnieuw naar suiker grijpt om je beter te voelen.

  2. Stress en overbelasting van het lichaam
    Het constante schommelen van de bloedsuikerspiegel zorgt voor extra stress op je lichaam. Je bijnieren, die verantwoordelijk zijn voor de productie van cortisol, worden overbelast. Chronische stress door een onevenwichtig dieet kan op de lange termijn bijdragen aan stemmingsstoornissen zoals angst en depressie.

  3. Negatieve invloed op onze darmgezondheid
    Geraffineerde suikers voeden schadelijke bacteriën in je darmen, wat de balans van je darmmicrobioom kan verstoren. Een gezonde darmflora is essentieel voor de productie van serotonine, een belangrijk hormoon dat je stemming reguleert. Een onevenwichtige darmgezondheid kan dus bijdragen aan depressieve gevoelens of stress.
  4. Verslaving aan suiker
    De dopamine-afgifte die suiker veroorzaakt, heeft een vergelijkbaar effect als verslavende middelen. Hoe vaker je suiker eet, hoe meer je hersenen eraan gewend raken en hoe meer je nodig hebt om hetzelfde “geluksgevoel” te ervaren. Je komt in een een vicieuze cirkel terecht. In dit artikel lees je er alles over: Waarom is suiker verslavend en wat kan ik eraan doen? 

Hoewel geraffineerde suikers je op korte termijn een goed gevoel kunnen geven, dragen ze op de lange termijn bij aan stemmingswisselingen, vermoeidheid en stress. 

De suikercirkel doorbreken is niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk.  Een eerste stap is om je bewust te worden van wanneer en waarom je naar suiker grijpt. 

Het vraagt wat discipline, maar door je suikerinname te beperken, meer voedzame voedingsmiddelen op je menu te zetten en naar andere manieren te zoeken om negatieve gevoelens te verzachten, zul je merken dat je ‘cravings’ verdwijnen en je je fysiek en mentaal beter voelt. In dit artikel vind je alvast 6 manieren om je dopaminelevel op een andere manier te verhogen: 6 manieren om je dopaminelevel te verhogen.

Tournée non-sucrée

Vond je dit een leuk artikel? Vertel het verder!
ENGLISH