Een Flax wat?
Een Flax Egg is een eivervanger die vaak gebruikt wordt in veganistische cakes, koekjes, pannenkoeken, muffins,… Het zorgt voor binding en verrijkt het recept bovendien met omega 3 vetzuren en vezels. Omega 3 vetzuren zijn wel hittegevoelig. Daarom is het belangrijk als je om de temperatuur zo laag mogelijk te houden, maximum 175°C, en de baktijd zo kort mogelijk.
Ingrediënten
- 1 el gemalen lijnzaad
- 3 el warm water
Bereiding
Maal het lijnzaad in de keukenmachine of met een vijzel. Koop geen gebroken lijnzaad, want lijnzaad is gevoelig aan oxidatie. Het is beter om de olie op het moment zelf vrij te maken.
Doe het water bij het gebroken lijnzaad en meng goed. Laat het mengsel ongeveer 15 minuten rusten tot je een gelachtige consistentie krijgt.
Voeg het flax egg toe aan een recept op het moment dat je normaal gesproken een ei zou toevoegen. Het kan nodig zijn om de hoeveelheid bakpoeder of bakingsoda iets te verhogen om het rijsproces te behouden, omdat flax eggs de neiging hebben om het deeg iets zwaarder te maken.