Het is weer zo ver, de donkerste dagen van het jaar. Heel wat mensen lopen moe rond en de virussen liggen op de loer. Tijd om ons immuunsysteem wat aan te sterken en deze vijf voedingsmiddelen helpen je daar alvast bij.
Citrusvruchten
Citrusvruchten zoals sinaasappels, pompelmoes, citroenen en mandarijnen zijn rijk aan vitamine C. Bovendien komt Sinterklaas (of Sint- Maarten of …) ze zomaar rondbrengen! Ze zijn gemakkelijk te vinden in de winkel en een echt seizoensproduct, ook al komen ze dan van het (niet zo verre) Spanje. Laat je dus gaan en zorg dat je elke dag een citrusvrucht op je menu zet.
Knoflook
Knoflook staat bekend om zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen. Het kan helpen bij het bestrijden van verkoudheid en griep door het stimuleren van het immuunsysteem. Doe het in je soep, in je sauzen, pers het over je gebakken champignons,…
Gember
Gember heeft ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem. Doe het bij je gerechten of verwen jezelf ‘s ochtends met verse gemberthee. Giet kokend water over enkele schijfjes gember en laat even trekken. Doe er wat citroensap bij als het water niet meer kokend heet is (vitamine C is erg hittegevoelig) en eventueel nog een klein lepeltje koudgeslingerde honing om het wat zoeter te maken en je hebt een heerlijke verwarmende drank die je immuunsysteem ondersteunt.
Yoghurt (met probiotica)
Yoghurt met probiotica helpt bij het onderhouden van een gezonde darmflora en dat heeft op zijn beurt een positieve invloed op je immuunsysteem. Ga voor de ongesuikerde variant zonder fruit en de volle versie met levende fermenten. Check de verpakking of er effectief iets opstaat als ‘levende fermenten, levende en actieve culturen,…’ Om het natuurlijk te zoeten en nog wat meer goede voedingsstoffen toe te voegen kan je er een stukje zoet fruit in doen en wat kaneel toevoegen.
Donkere bladgroenten
Groenten zoals boerenkool, palmkool, spinazie en broccoli zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die je immuunsysteem versterken. Bovendien bevatten ze chlorofyl, de stof die verantwoordelijk is voor de groene kleur en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Voeg waar je kan wat citroensap toe voor extra vitamine C. Dit helpt bij de opname van ijzer waar deze groenten zo rijk aan zijn. Een leuke manier om groene groenten te eten, is pesto. De combinatie van onverhitte bladgroenten met gezonde verzadigde vetten en citroensap is een echte immuunbooster. Wat dacht je van deze boerenkoolpesto.
Natuurlijk zijn er nog andere voedingsmiddelen en kruiden die je immuunsysteem kunnen versterken, maar dit zijn alvast vijf toppertjes. Probeer ze elke dag op je menu te zetten.