Heb je de permacultuurkriebel te pakken en wil je zelf een permacultuurmoestuin creëren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Hier zijn een paar eenvoudige stappen om je op weg te helpen.
Observeer en ontwerp
Begin met het observeren van de natuurlijke omgeving rondom je tuin. Let op de stand van de zon, de windrichting, en waar water zich verzamelt of wegstroomt. Gebruik deze informatie om een ontwerp te maken dat de natuurlijke eigenschappen van je terrein benut.
Bouw bodemgezondheid op
Een gezonde bodem is de basis van een succesvolle permacultuurmoestuin. Voeg organisch materiaal zoals compost en mulch toe om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen vast te houden.
Plant diversiteit
Kies een verscheidenheid aan planten die goed zich goed voelen in jouw klimaat en op jouw bodemtype. Denk aan het combineren van fruitbomen, groenten, kruiden en bloemen om een gezond ecosysteem te creëren. Lees boeken, ga op zoek naar een permacultuurplantenkwekerij bij jou in de buurt en ga eens langs voor wat advies. Het doel is om zoveel mogelijk biodiversiteit op een kleine oppervlak te creëren en om planten die zich goed voelen bij elkaar samen te zetten. Zo’n plantencombinatie noemen ze ‘een gilde’. Een voorbeeld hiervan is het samen planten van maïs, bonen en pompoenen. De maïs fungeert als klimsteun voor de bonen, terwijl de bonen stikstof uit de lucht fixeren en de bodem verrijken. De pompoenen verspreiden zich over de grond en helpen bij het onderdrukken van onkruid.
Zorg voor water
Installeer waar je kan regenwateropvangsystemen en gebruik waterbesparende technieken zoals druppelirrigatie om efficiënter met water om te gaan.
Wees geduldig en leergierig
Permacultuur is een voortdurend leerproces. Wees bereid om te experimenteren, fouten te maken en van je successen én mislukkingen te leren.
Door deze stappen te volgen, je creativiteit te gebruiken en ideeën uit te wisselen met andere gepassioneerde permacultuurfans, kun je een bloeiende permacultuurmoestuin creëren die niet alleen voedsel produceert, maar door zijn biodiversiteit ook bijdraagt aan het herstel van de natuurlijke balans in jouw omgeving.